Pay Piyasasında portföyünüze uygun olarak Hisse Senedi, Rüçhan, Varant, Borsa Yatırım Fonu işlemlerini gerçekleştirebilir, TEB Yatırım aracılık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda farklı sektörlerden şirketlerin payları, yeni pay alma hakları, borsa yatırım fonları, varantlar, yatırım kuruluşu sertifikaları, sahipliğe dayalı kira sertifikaları, gayrimenkul sertifikaları, gayrimenkul yatırım fonları ve girişim sermayesi yatırım fonları işlem görmektedir.
Pay Piyasası’nda işlemler elektronik alım satım sistemi aracılığıyla fiyat ve zaman önceliği kuralı baz alınarak “Sürekli İşlem”, “Piyasa Yapıcılı Sürekli İşlem” ve “Tek Fiyat” yöntemlerinde otomatik olarak gerçekleşmektedir.
TEB Yatırım, uzman ve deneyimli kadrosu, müşteri odaklı hizmet anlayışı, teknolojik altyapısı ve global vizyonu ile yatırımcılarının ihtiyaçlarına ve hedeflerine uygun kapsamlı hizmetler sunmaktadır.
Türkiye geneline yayılmış Yatırım Merkezleri, size özel çağrı merkezimiz, hızlı ve kolay işlem olanağı sunan dijital platformlarımız kanalıyla, tüm müşterilerimiz işlemlerini güvenle gerçekleştirebilmektedir.
TEB Yatırım, tüm müşterilerinin hedeflerine ulaşmaları ve kendilerine en uygun yatırım kararını verebilmeleri için kurum çatısı altında bulunan Araştırma Birimi’nin güncel rapor ve önerilerini tüm işlem kanallarından ve elektronik ortamda eposta, sms ve bildirimlerle anında ulaştırmaktadır.
Güncel Takasbank fiyat değişim aralığına (PSR) ulaşmak için tıklayınız.
Yatırım portföyünüzde yer alan ve özkaynak olarak kabul edilen varlıkları teminat göstererek TEB Yatırım'dan kredili işlem limiti alabilir ve Pay Piyasası’nda kredili işleme konu olan hisse senetlerine yatırım yapabilirsiniz.
TEB Yatırım Kredili Hisse Senedi İşlemlerinde, yatırımcıların kendilerine tanımlanan kredi limiti ile hisse almasına olanak tanınmaktadır. Kredili hisse işlemlerinden yararlanmak isteyen yatırımcıların halihazırda TEB Yatırım müşterisi olması ve ek olarak "Sermaye Piyasası Araçlarının Kredili Alımı Çerçeve Sözleşmesi"ni imzalaması gerekmektedir. Bu sözleşme kapsamında işlemlere konu olabilecek menkul kıymetler; Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Seri V, No:65 sayılı Tebliğ’inin (Tebliğ) 6 ncı maddesi çerçevesinde Borsa İstanbul Pay Piyasası Prosedürü’nde kredili işleme konu olabileceği düzenlenen kıymetler arasından, TEB Yatırım Kredi Komitesi’nce "Kredili Alıma Konu Edilebilecek Menkul Kıymetler Listesi"ne alınarak duyurulan sermaye piyasası araçlarından oluşmaktadır. Kredili işlemler karşılığında teminat olarak kabul edilebilecek kıymetler, Tebliğ ile uyumlu olacak şekilde Sermaye Piyasası Araçlarının Kredili Alımı Çerçeve Sözleşmesi’nde detaylandırılmıştır.
Sermaye Piyasası Araçlarının Kredili Alımı Çerçeve Sözleşmesinin imzalanmasının ardından, yatırımcılar adına açtığımız “Kredili Menkul Kıymet” hesabıyla sözleşmede belirtilen hususlar dâhilinde kredili hisse senedi alımı mümkündür.
Yatırımcılar, teminat olarak sundukları menkul kıymetler karşılığında, Tebliğ çerçevesinde hesaplanan asgari Başlangıç Özkaynak Oranı’nı tesis etmeye imkan verecek kadar kredili alım işlemi yapabilirler. Kredili alınan menkul kıymetlerin müşteri hesaplarında taşındığı süre boyunca asgari Sürdürme Özkaynak Oranı’nın sağlanması gerekmektedir. Müşteri özkaynak oranının, teminatların değerinde meydana gelebilecek değişiklikler sonrasında asgari Sürdürme Özkaynak Oranı’nın altına inmesi durumunda ilave teminat yatırılarak veya kredili olarak alınmış olan menkul kıymetlerin belirli bir kısmı kadar satış yapılarak Başlangıç Özkaynak Oranı’na çıkarılması gerekmektedir.
Yatırımcıların kredi limitini artırma talebinde bulunması halinde, ek protokol imzalanarak ilave kredili alım imkanı sağlanabilmektedir.
Kredili hisse alım işlemlerinden yararlanmak ve çerçeve sözleşme veya ek protokol imzalamak için Müşteri Temsilciniz ile görüşebilir, Yatırım Merkezlerimize başvurabilir ya da Mobil Uygulamalarımız üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Hisse senetlerinin fiyatlarındaki yükselişlerinden kazanç sağlanabildiği gibi fiyatlardaki düşüşleri de öngörerek kazanç sağlayabilirsiniz.
Açığa satış işlemi, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrinin borsaya iletilmesini ifade eder. Satışa ilişkin takas yükümlüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi de Açığa Satış sayılmaktadır.
Açığa satışa konu olabilecek hisseler, Borsa İstanbul Pay Piyasası Prosedürü’nde belirtildiği üzere Yıldız Pazar ve Ana Pazar’da işlem gören paylardan oluşabilmektedir. Ancak söz konusu liste, Borsa İstanbul ve/veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirli bir endekste yer alan hisselerle sınırlandırılabilmektedir. Müşterinin, ilgili kıymet yükümlülüğünü takas gününe kadar yerine getireceğini beyan etmesi durumunda yapılan satış işlemleri açığa işlemi olarak sayılmaz. Açığa satış işlemi gerçekleştirebilmek için emrin ilk gönderim anında açığa satış etiketiyle girilmesi gerekmektedir. Açığa satış tuşu ile oluşturulan bir pozisyonun aynı gün ters işlemle kapatılmaması, oluşan kıymet takas yükümlülüğünün ödünç alınan kıymetle gerçekleştirileceği anlamına gelmektedir. Ödünç işlemleri, Takasbank Ödünç Pay Piyasası’nda gerçekleştirilebileceği gibi müşteri tarafından tezgah üstü piyasalarda da yapılabilmektedir.
TEB Yatırım’da açığa satış işlemlerinin yapılabilmesi için Aracılık Hizmetleri Çerçeve sözleşmesi, Açığa Satış Çerçeve Sözleşmesi ve Ödünç Sözleşmesinin imzalanması gerekmektedir.
Yatırım portföyünüzde bulunan hisse senetlerinizi istediğiniz vadede Takasbank ve TEB Yatırım güvencesi ile ödünç vererek ek kazanç sağlayabilirsiniz.
Ödünç işlemi yapmak isteyen yatırımcılar, portföylerinde bulunan hisse senetlerini TEB Yatırım aracılığı ile Takasbank Ödünç Pay Piyasası’nda Merkezi Karşı Taraf güvencesiyle belirli bir vadede ödünç verebilir ve yatırım hesaplarında pasif durumda olan kıymetlerden ek getiri sağlayabilirler.
Takasbank Ödünç Pay Piyasası, hisse senedi ödünç almak isteyen yatırımcılarla, portföylerine ek gelir sağlamak amacıyla hisse senedi ödünç vermek isteyen yatırımcıların karşılaştığı organize bir piyasa olmakla birlikte Takasbank’ın Merkezi Karşı Taraf hizmeti sunduğu piyasalar arasında yer almaktadır. Ödünç verilen pay senetlerinin mülkiyeti değişmediği gibi, ödünç süresi içinde doğan rüçhan hakkı ya da temettü gibi tüm mali haklar ödünç verene, yani senetlerin asıl sahibine aittir.
TEB Yatırım üzerinden ödünç işlemleri yapılabilmesi için Aracılık Hizmetleri Çerçeve sözleşmesi, Açığa Satış Çerçeve Sözleşmesi ve Ödünç Sözleşmesi’nin imzalanması gerekmektedir.