Pay Piyasasında portföyünüze uygun olarak Hisse Senedi, Rüçhan, Varant, Borsa Yatırım Fonu işlemlerini gerçekleştirebilir, TEB Yatırım aracılık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda farklı sektörlerden şirketlerin payları, yeni pay alma hakları, borsa yatırım fonları, varantlar, yatırım kuruluşu sertifikaları, sahipliğe dayalı kira sertifikaları, gayrimenkul sertifikaları, gayrimenkul yatırım fonları ve girişim sermayesi yatırım fonları işlem görmektedir.
Pay Piyasası’nda işlemler elektronik alım satım sistemi aracılığıyla fiyat ve zaman önceliği kuralı baz alınarak “Sürekli İşlem”, “Piyasa Yapıcılı Sürekli İşlem” ve “Tek Fiyat” yöntemlerinde otomatik olarak gerçekleşmektedir.
TEB Yatırım, uzman ve deneyimli kadrosu, müşteri odaklı hizmet anlayışı, teknolojik altyapısı ve global vizyonu ile yatırımcılarının ihtiyaçlarına ve hedeflerine uygun kapsamlı hizmetler sunmaktadır.
Türkiye geneline yayılmış Yatırım Merkezleri, size özel çağrı merkezimiz, hızlı ve kolay işlem olanağı sunan dijital platformlarımız kanalıyla, tüm müşterilerimiz işlemlerini güvenle gerçekleştirebilmektedir.
TEB Yatırım, tüm müşterilerinin hedeflerine ulaşmaları ve kendilerine en uygun yatırım kararını verebilmeleri için kurum çatısı altında bulunan Araştırma Birimi’nin güncel rapor ve önerilerini tüm işlem kanallarından ve elektronik ortamda eposta, sms ve bildirimlerle anında ulaştırmaktadır.
Güncel Takasbank fiyat değişim aralığına (PSR) ulaşmak için tıklayınız.
Yatırım portföyünüzdeki menkul kıymetleri teminat göstererek, TEB Yatırım'dan kredi kullanabilir, pay piyasasında kredi limitinizle hisse senedi alımı yapabilirsiniz.
TEB Yatırım Kredili Hisse Senedi İşlemlerinde yatırımcıların kredi ile ek hisse almasına olanak tanınmaktadır. Kredili Hisse İşlemlerinden yararlanmak isteyen yatırımcıların halihazırda TEB Yatırım müşterisi olması ve ek olarak "Sermaye Piyasası Araçlarının Kredili Alımı Çerçeve Sözleşmesi" ni imzalaması gerekmektedir. Bu sözleşme ile düzenlenmiş işlemlere konu olacak menkul kıymetler; Borsalar ile teşkilatlanmış diğer piyasalarda işleme göre menkul kıymetlerden, ilgili Borsa'nın yetkili organları tarafından önceden belirtilmiş şartlar çerçevesinde " Kredili Menkul Kıymet ve Açığa Satış İşlemlerine Konu Olan Menkul Kıymetler Listesi"ne alınarak duyurulan ve bu listenin içinden olmak suretiyle TEB Yatırım tarafından kredili işleme kabulü uygun görülen menkul teminatlardan oluşmaktadır.
Sermaye Piyasası Araçlarının Kredili Alımı Çerçeve Sözleşmesinin imzalanmasının ardından, yatırımcılar adına açtığımız “Kredili Menkul Kıymet” hesabıyla sözleşmede belirtilen hususlar dâhilinde kredili hisse senedi alımı mümkündür.
Kredili İşlemde SPK tebliğine uygun olarak, yatırımcılar TEB Yatırım tarafından değerlendirilmesi yapılan öz kaynak tutarları kadar kredi talep edebilirler. Özkaynaktaki hisse senetlerinin değerinin yükselmesi veya ilave öz kaynak eklenmesi halinde kredi limiti artacak, düşmesi halinde ise asgari öz kaynak oranının korunması kaydıyla kredi devam edecektir. Öz kaynak tutarı, asgari oranın altına inmesi durumunda ilave teminat yatırımı veya alınacak pozisyonunun gerekli kısmı kadar kredi satışı yapılması gerekmektedir.
Yatırımcıların kredi limitini arttırma talebinde bulunması halinde, ek protokol imzalanarak ek kredi tanımlanabilmektedir.
Kredili Hisse İşlemlerinden yararlanmak ve çerçeve sözleşmesi veya ek protokol imzalamak için Müşteri Temsilciniz ile görüşebilir, Yatırım Merkezlerimize başvurabilir ya da Mobil Uygulamalarımız üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Pay senetlerinin fiyatlarındaki yükselişlerinden kazanç sağlanabildiği gibi fiyatlardaki düşüşleri de öngörerek kazanç sağlayabilirsiniz.
Açığa satış işlemi, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrinin borsaya iletilmesini ifade eder. Satışa ilişkin takas yükümlüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi de Açığa Satış sayılmaktadır.
BIST 100 endeksine dahil olan hisse senetlerinde açığa satış işlemi yapabilirsiniz. Açığa satış işlemi gerçekleştirebilmek için emrin baştan açığa satış emri olarak girilmesi gerekir. Açığa satış yapılıp pozisyon aynı gün kapatılmadığında, açığa satışı yapılan kıymetin ödünç olarak temin edilmesi gerekliliği vardır. Ödünç alınması gereken hisseler Takasbank Ödünç Piyasasından müşteri adına ödünç alınarak kapatılabilmektedir.
Varantlarda, sertifikalarda, sahipliğe dayalı kira sertifikalarında, gayrimenkul yatırım fonlarında ve girişim sermayesi yatırım fonlarında kredili alım ve açığa satış işlemi yapılamaz. Gayrimenkul sertifikalarında ise kredili alım yapılabilmekle birlikte açığa satış işlemi yapılamaz.
TEB Yatırım’da Açığa Satış İşlemleri yapabilmeniz için Aracılık Hizmetleri Çerçeve sözleşmesi ile Açığa Satış ve Ödünç Sözleşmesini imzalamanız gerekmektedir. Bu sözleşme ile düzenlenmiş işlemlere konu olacak menkul kıymetler; Borsalar ile teşkilatlanmış diğer piyasalarda işleme göre menkul kıymetlerden, ilgili Borsa'nın yetkili organları tarafından önceden belirtilmiş şartlar çerçevesinde "Kredili Menkul Kıymet ve Açığa Satış İşlemlerine Konu Olan Menkul Kıymetler Listesi"ne alınarak duyurulan ve bu listenin içinden olmak suretiyle TEB Yatırım tarafından kabulu uygun görülen Açığa Satış yapılabilecek pay senetlerinden oluşmaktadır.
Yatırım portföyünüzde bulunan hisse senetlerinizi istediğiniz vadede Takasbank ve TEB Yatırım güvencesi ile ödünç vererek ek kazanç sağlayabilirsiniz.
Ödünç İşlemi yapmak isteyen yatırımcılar, Takasbank Ödünç Pay Senedi Piyasası güvencesinde TEB Yatırım aracılığı ile belirli bir vadede hisse senetlerini ödünç verebilir ve halihazırdaki portföyden ilgili vadede ek getiri sağlayabilirler.
TEB Yatırım’da Ödünç İşlemleri yapabilmeniz için Aracılık Hizmetleri Çerçeve sözleşmesi ile Açığa Satış ve Ödünç Sözleşmesini imzalamanız gerekmektedir.
Takasbank Ödünç Pay Senedi Piyasası, Hisse senedi ödünç almak isteyen yatırımcılarla, portföylerine ek gelir sağlamak amacıyla hisse senedi ödünç vermek isteyen yatırımcıların karşılaştığı organize bir piyasadır. Ödünç verilen pay senetlerinin mülkiyeti değişmediği gibi, ödünç süresi içinde doğan rüçhan hakkı ya da temettü gibi tüm haklar ödünç verene yani senetlerin asıl sahibine aittir.